Over ons

Gestart in Purmerend en nu klaar voor de wijde wereld

Stichting Baby Groente Tas is een stichting zonder winstoogmerk, ingeschreven onder KVK-nummer 89942663. In het beleidsplan worden de doelen van de stichting beschreven. In dit jaarverslag lees je hoe het met de stichting ging in 2023, in deze jaarrekening vind je ons financieel verslag over 2023.

De organisatie wordt geleid door een onafhankelijk bestuur dat zich onbezoldigd inzet voor de stichting. Het bestuur bestaat Annet Hoek, onderzoeksmanager gezondheid en voeding, en Joris Bongers, financieel expert. Floor Volker, sociaal ondernemer, is oprichter en directeur. Ondernemerscoach Mike Rijkers coacht op de dagelijkse praktijk. Prof. dr. Jaap Seidell en Karin Bemelmans adviseren vanuit onze Raad van Advies.

Stichting Baby Groente Tas ontzorgt gemeenten 100% bij de implementatie van het initiatief. De stichting adviseert vanuit ervaring, zet een lokaal distributienetwerk op, ondersteunt de werving, verzorgt de klantenservice, bewaakt de kwaliteit en werkt aan doorontwikkeling.Hiermee borgen we het effect op gezonder en duurzamer eten. We beschrijven hieronder onze samenwerkingspartners:   

Gemeenten zijn onze grote helden. Zij maken de tas beschikbaar voor ouders in Nederland. De gemeente Purmerend heeft als eerste dit concept omarmd in 2021 en blijft structureel de Baby Groente Tas aanbieden aan eerste ouders. We hopen met veel gemeenten samen te werken en samen de gedragstransitie te maken naar gezonder en duurzamer eten!

De grote ster in dit verhaal zijn de groenten! Deze wordt in elke gemeente het liefst geleverd door een lokale partij. In Purmerend is dit de Noord-Hollandse Stichting Dat Lust ik Wel. Deze stichting wil kinderen in Noord-Holland groente leren eten. De groente komt rechtstreeks van boeren uit Noord-Holland en is deels biologisch. In Purmerend word de groente geleverd aan Werkom. Zij stoppen elke week de groente in de tas en bezorgen deze bij de mensen thuis. Vervolgens heeft Albert Heijn XL Purmerend haar servicebalie ter beschikking gesteld als afhaalpunt. Een dergelijk netwerk zetten we in elke gemeente op.

De wetenschappelijke studie naar de effectiviteit van de tas werd uitgevoerd met prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU. Deze studie is mede gefinancierd door stichting NAGF, het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit. In elke gemeente wordt de effectiviteit van het initiatief gemonitord met een online vragenlijst onder deelnemers.

De toegewijde verpleegkundigen van het Centrum voor Jeugd en Gezin of een vergelijkbare organisatie in uw gemeente, helpen met de werving van jonge ouders.

Kinderdiëtiste Lotte Nap bedacht de babyrecepten, met haar eigen kinderen als proefkonijntjes! 

Studio Since Today gaf er vorm aan! Door de mooie vormgeving lijken we bijna een commerciële babyvoedings-fabriek. Maar dat zijn we dus niet!