Onderzoek

Bewezen effectief

Een wetenschappelijke studie in Purmerend wijst uit dat de Baby Groente Tas effectief is. We doen doorlopend onderzoek om de tas te verbeteren.  

De eerste helft van 2021 heeft een wetenschappelijk experiment plaatsgevonden in samenwerking met prof. Dr. Jaap Seidell van de VU Amsterdam. De gemeente Purmerend/Beemster heeft op basis van het onderzoek besloten om in 2022 door te gaan met de Baby Groente Tas.De infographic geeft de resultaten weer van het onderzoek. In dit opgenomen webinar geeft o.a. Jaap Seidell toelichting op de resultaten.

Hij zegt onder andere:“In 1970, toen ik startte met mijn vak, aten de kinderen te weinig groente. Nu, in 2021, is dat nog steeds zo. We kunnen dus concluderen dat alleen voorlichting geven niet werkt. Met dit onderzoek hebben we aangetoond dat de Baby Groente Tas wél werkt. Het is een bewezen effectieve interventie. Daarom zou elke gemeente of GGD de Baby Groente Tas vanuit het standaard pakket moeten aanbieden aan ouders van een baby.”


Download hier de resultaten van de studie. Het onderzoeksrapport is op te vragen via floor@babygroentetas.nl

In 2022 deden we onderzoek naar lange termijn effecten. We vergeleken 41 gezinnen die de tas twee maanden geleden voor het laatst kregen, met 39 gezinnen die de tas nooit kregen. Hier uit blijkt dat gezinnen die de tas ooit kregen, hun baby's nog steeds significant gevarieerder groente én fruit geven, dan gezinnen die de tas nooit kregen. Ook blijven ouders de kookmethode aanhouden die ze hebben geleerd van de Baby Groente Tas. Download hier de resultaten.

Verder doen we doorlopend onderzoek in alle deelnemende gemeenten. De resultaten zijn stabiel positief. In de meeste gemeenten schrijft 90% van de doelgroep zich in en in alle gemeenten is 94 tot 100% van de ouders tevreden tot zeer tevreden over de tas.